Напрежението между Турция и ЕС продължава

Може ли предстоящата среща на върха на ЕС да тушира напрежението?

Напрежението между Турция и ЕС продължава

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Турция вижда срещата на върха на Европейския съюз на 1-2 октомври като възможност за възстановяване на отношенията помежду им, но блокът трябва да представи конкретни предложения и график за съвместна работа по пътната карта, заяви говорителят на президента Ибрахим Калин пред Reuters.

Напрежението между Турция и съюза се разпали, когато миналия месец Анкара изпрати сеизмичен кораб да търси въглеводороди в спорни води с Гърция в Източното Средиземноморие. Срещата на върха има за цел да предотврати по-сериозен конфликт.

След сблъсъка Анкара и Атина се договориха да възобновят преговорите по спорните морски територии, но въпреки това конфликтът доведе до напрежение между кандидата за членство в ЕС и блока по въпроси като миграцията, отношенията на страната със Сирия и Либия, както и завишените нива на авторитаризъм.

Вярвам, че срещата на върха дава възможност да се възстановят отношенията между Турция и ЕС. Виждам готовността на много страни членки”, казва пред изданието говорителят на турския президент.

Той добави, че „в съюза трябва да разберат, че не могат да очакват Турция да направи всичко. Това е взаимен процес”.

Висши дипломати и служители от ЕС заявиха, че блокът вероятно няма да изпълни заплахата да наложи санкции на Турция след споразумението на Анкара от миналата седмица за възобновяване на проучвателните преговори с Гърция, които бяха спрени през 2016 г.

Говорителят заяви, че продължава работата по определяне на дата за възобновяване на преговорите и поясни, че разговорите ще продължат там, откъдето са спрели и ще се съсредоточат не само върху въпросите за континенталните шелфове и морските граници, но и върху островите и въздушните пространства.

Коментари: 0