Северна Корея изгражда подводница за изстрелване на балистични ракети

Страната игнорира санкциите на ООН и призивите на САЩ да се откаже от ядрените си оръжия

Северна Корея изгражда подводница за изстрелване на балистични ракети

Снимка: Pixabay

604 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Северна Корея изгражда две нови подводници, като едната ще бъде способна да изстрелва балистични ракети, заяви южнокорейският депутат Ха Тае-кюнг след брифинг на Националната разузнавателна служба, пише Reuters.

Пхенян разполага с голям подводен флот, но само с една известна експериментална подводница, способна да носи балистични ракети.

Reuters напомня, че Северна Корея е обект на санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН от 2006 г. заради своите ядрени и ракетни програми.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещнаха три пъти от 2018 г. насам, но не успяха да откажат Пхенян от ядреното оръжие, съответно това би облекчило санкциите.

През юли 2019 г. държавните медии показаха, че Ким инспектира голяма, новопостроена подводница. Въпреки че Северна Корея не описваше оръжейните системи на подводницата, анализатори твърдяха, че на база размера на кораба може да се заключи, че е проектиран да носи ракети.

По-късно същата година страната заяви, че успешно е изстреляла нова балистична ракета от морето, а миналия месец демонстрира нов ракетен дизайн по време на военният парад в Пхенян, на който бяха представени общо 76 междуконтинентални балистични ракети от девет различни типа. По време на парада бяха представени оръжията за далечни разстояния на страната за първи път от две години.

Подкрепи Economic.bg