„Булатом“ иска европейски пари за развитие на ядрената енергетика

Според експертите в сектора атомната енергия трябва да е част от „зелена сделка“

„Булатом“ иска европейски пари за развитие на ядрената енергетика

Снимка: Красимир Свраков

1372 ~ 2 мин. четене

Българският атомен форум (Булатом) настоява пред Европейския съюз атомната енергия да бъде включена в „Зелената сделка“ и да се предвиди финансова подкрепа за развитието на ядрени мощности наред с възобновяемите източници. Това стана ясно на конференция днес, на която беше представено писмо, което ще се изпрати до лидерите на ЕС.

Нови ядрени мощности

Според експертите от форума тези стъпки са необходими за развитието на страната в посока осигуряването на чиста и екосъобразна икономика в името на бъдещите поколения.

„В условията на всекидневни предизвикателства пред енергийното осигуряване на страната, изискванията за краткосрочно постигане на нисковъглеродна икономика и очакванията на бъдещото поколение за живот на чиста планета, атомната енергетика е тази, която дава решение и сигурност както за преодоляването на проблемите, свързани с климатичните промени, така и за постигането на благородните цели, заложени в стратегията на Европейския съюз“.

Според ядрената общност в България и големите индустриални консуматори на електрическа енергия, атомната енергетика има място в нисковъглеродния енергиен микс от възобновяеми източници, като вятърна и слънчева енергия. Това мнение защитават и близо половината българи, пишат от „Булатом“, цитирайки изследване на „Тренд“. Те са включили данните за мнението на хората относно ядрената енергетика в писмото до ЕС. Според проучването 58% от анкетираните са на мнение, че е необходимо да се развива атомна енергетика, включително в България, а 44% от хората смятат, че българското правителство трябва да подкрепи искането ядрената енергетика да бъде включена в „Зелената сделка“.

В друго писмо от "Булатом" настояват пред Министерския съвет да се предприемат по-ясни и категорични политически стъпки пред Европейския съюз с цел включването на атомната енергия в „Зелената сделка“ като се предвиди финансова подкрепа за развитието на ядрени мощности, наред с възобновяемите източници. Ядрените технологии и енергетика трябва да бъдат част от новата, съгласувана, индустриална стратегия на ЕС и българските политици трябва да направят всичко необходимо за постигането на тази стратегическа за България и за Европа цел.

Настоява се и за включване в стратегията за развитие на енергетика в България реализирането на ядрените проекти "Белене" – блокове 1 и 2 и "Козлодуй" – блокове 7 и 8.

Подкрепи Economic.bg