Борисов е склонен да даде 15% увеличение за полицаите

Синдикатите обаче искат двойно увеличение – такова, каквото получават и дипломатите и голяма част от държавната администрация

Борисов е склонен да даде 15% увеличение за полицаите

Снимка: Красимир Свраков

2090 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Повече от седмица, след като полицаите започнаха масови протести в различни региони на страната, пет дни преди организирания национален протест на служителите на реда и дни преди началото на протестните действия на пожарникарите, премиерът Бойко Борисов склони да увеличи с над 10% заплатите в МВР.

Бюджет 2021

Всичко, което е предложил Борисов обаче, е увеличение на възнагражденията им със само 15% от следващата година при заложен в Закона за бюджета от финансовия министър 10% ръст. Това заяви президентът на националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ Венцислав Станков след разговор с премиера Борисов. Щедростта на премиера ще струва на държава 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души.

Синдикатите обаче искат 30%, равно на увеличението, което получиха хиляди служители от 30 държавни администрации в страната, които според правителството са „на първа линия“ в борбата с Covid-19. В това число обаче освен служители като тези в Агенцията по заетостта и Националния осигурителен институт, влизат и дипломатите, както и персонал от например дирекцията за национален строителен контрол към МРРБ. Докато те получават до 30% увеличение, полицаите - само наполовина на това.

На срещата премиерът също така е поел ангажимент да се компенсират всички служители на пожарната, които са участвали в намаляването на последствията от коронакризата. Те ще получат индивидуални финансови награди.

Тепърва представителите от синдиката на срещата, ще обсъдят предложението с колегите си, като при отказ, ще бъдат предприети протестни действия, заявиха от синдикат „Огнеборец“.

Припомняме, че синдикалната федерация на служителите в МВР обяви исканията си в средата на октомври, но им бе предложено увеличение от едва 10%, което всъщност важи за всички държавни служители. Полицаите и пожарникарите обаче не са доволни от това, а до разбирателство на вчерашната среща между синдикалната федерация и ръководството на МВР така и не се стигна.

Подкрепи Economic.bg