Северна Корея инвестира в руския Далечен изток

Очаква се сътрудничество с Русия и Южна Корея

Северна Корея инвестира в руския Далечен изток
204 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Северна Корея ще участва в създаването на напреднали области на развитие в руския Далечен изток, и може да приложи подобен модел и към собствената си територия, се казва в протокола, подписан след посещението на делегацията на Пхенян в Русия, съобщи ТАСС.

Документът бе подписан от министъра за развитието на руския Далечен Изток Александър Галушка и севернокорейския министър на външната търговия Ри Рьонг Нам, според информации на руското министерство. "Министерството за развитието на руския Далечен изток е инициатор за приемането на специално законодателство за териториите с напреднало социално и икономическо развитие", каза Галушка.

Създадени са уникална аналитичната база и ефективни икономически модели, чиято цел е да предоставят на бизнеса подходящи условия за инвестиции, съобщи министърът.

"Използването на този опит в тристранен формат, с участието на Русия, на Корейската народнодемократична република и Република Корея може да се превърне в ефективно развитие на идеята за напреднали устройствените зони", допълва Галушка, цитиран от министерството.

По-специално, Русия е готова да разгледа екстериториални модели, в които тристранното сътрудничество ще се развива на територията на Северна Корея. Пхенян е заинтересован от Русия привличане на трета страна, включително и Южна Корея, като инвеститор и изпълнител, като част от проекта за електрически мощности в Северна Корея.

Досега, 14 места и 18 инвестиционни проекта са предварително одобрени за напреднали области за развитие в Далекоизточния федерален окръг. Планирано е да се привлекат за 1.6 млрд. долара инвестиции в тези области през следващите няколко години.

Коментари: 0