6 краудфъндинг сайта, даващи тласък на идеите ви

Имате бизнес, план или кауза? Това са местата, където най-лесно може да намерите подкрепа

6 краудфъндинг сайта, даващи тласък на идеите ви
11140 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Краудфъндингът променя начина, по който хората обменят своите проекти и общо взето всичко, което има нужда от добро финансиране. В последните години се появиха множество подобни сайтове, предлагащи различни аспекти от краудфъндинг сферата. Краудфъндинг сайтовете са разделени на две основни подгрупи.

Базирани на дарения (Donation-Based Funding Site) -  уебсайтът се занимава с дарения за креативни и иновативни компании. Често на дарителите са дават награди или отстъпки в зависимост от нивото на предоставяното финансиране. Въпреки това, такъв тип сайтове не носи печалби или дялови участия в инициативите. Обикновено се използват, когато искате да съберете по-бързо пари за каузата, в която вярвате.

Базирани на инвестирането (Investment-Based Funding Site) – подобни уебсайтове приемат финансиране, като в замяна предлагат дял от акциите и приходите на дадената фирма или организация. В такъв тип сайтове  финансиращите се определят като инвеститори, които най-вероятно трябва да бъдат акредитирани.

Листа с най-известните краудфънд сайтове:

KickStarter.com

Един от пионерските сайтове в краудфънд сферата. KickStarter е най-известният сайт, базиран на дарения, който позволява да съберете бързо средства за личните ви творчески проекти.

Indiegogo.com

Един от конкурентите на KickStarter, въпреки че предлага оферти за краудфънд за лични нужди. Сайтът позволява да качвате лични кампании за медицински или образователни цели, като можете да си набавите адекватно финансиране от обществото на Indiegogo.

Gofundme.com

Gofundme е сайт, базиран на набавянето на средства за близки роднини или приятели. Кампанията може да се публикува във Фейсбук, Туитър или мейл, а мотото на сайта гласи : "Краудфъндинг за всички"

Quirky.com

Quirky е перфектен за финансиране на различни видове изобретения от сферата на технологиите или ИТ сектора. Сайтът дава страхотно начало на млади изследователи, които имат желанието да реализират иновативните си проекти.

Crowdfunder.com

Croudfunder има най-голямата мрежа от инвеститори в краудфъндинг сферите. Сайтът предлага възможността за акредитираните инвеститори да се включат към потенциалните печалби от следващия финансиран проект за милиарди долара.

Invested.in

Ако не можете да откриете краудфъндинг сайт по вашият вкус? Винаги можете да започнете собствен чрез invested.in Чрез този сайт, можете да лансирате собствена краудфънд платформа за минути.

Коментари: 0