Северна Корея иска да изстреля спътник съвсем скоро

Успешно е извършено изпитание на мощен ракетен двигател

Северна Корея иска да изстреля спътник съвсем скоро

Северна Корея обяви, че успешно е извършено изпитание на мощен ракетен двигател, предназначен за изстрелване на спътници, съобщи официалната агенция КЦТА, цитирана от световните медии. 

При пускането на двигателя е присъствал лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун, който е призовал учените и инженерите да пристъпят към следващия етап – изстрелване на спътник в най-скоро време.  

"След две години Корейската народнодемократична република трябва да разполага със собствени геостационарни спътници", е заявил Ким Чен-ун. Той е отбелязал, че космическата индустрия е важен показател за мощта на държавата и е призовал за активизиране на дейността по изучаване на околоземното пространство в рамките на разработената в страната петгодишна космическа програма.

По оценка на КЦТА по време на изпитанието, продължило 200 секунди, всички технически системи на двигателя работели стабилно.

Изпробваният двигателят може да даде на КНДР "достатъчна способност за изстрелване на различни видове сателити, включително за наблюдение на Земята", отбелязва севернокорейската агенция.

Световните медиите обаче коментират, че вероятно зад афишираната като космическа програма се крият опити за създаване на балистични ракети с далечен обсег.     

На 9 септември Северна Корея направи ядрен опит, който провокира земетресение от пета степен по Рихтер. Това за пореден път предизвика реакция от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Коментари: 0