Северна Корея извърши неуспешен тест на балистична ракета

Пхенян извършва теста, въпреки заплахата от веонна намеса от страна на САЩ

Северна Корея извърши неуспешен тест на балистична ракета
Въпреки заплахите от страна на САЩ и предупрежденията от страна на Китай, Северна Корея направи нов опит да изстреля балистична ракета. Тестът обаче е бил неуспешен и ракетата се е взривила в момента, в който е била изстреляна.

Опитът е направен един ден, след като бе проведен национален парад по случай 105 години от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен.

Преди седмица американският президент Доналд Тръмп изпрати към Корейския полуостров група военни кораби, сред които и самолетоносачът „Карл Винсънт“. Тръмп заяви, че е готов да действа, ако комунистическата държава продължи да извършва тестове с ракети.

От своя страна Северна Корея заяви, че е готова да действа с ядрена сила срещу САЩ, ако бъде предизвикана. Тоталитарната държава е категорична, че разполага с дългообхватни ракети, които биха могли да достигнат до САЩ.

Китай предупреди САЩ да не действат самостоятелно срещу Пхенян, защото това би довело до военен конфликт на полуострова и огромни щети за Южна Корея. Пекин обаче струпа 150-хилядна армия на границата със Северна Корея.
Коментари: 0