Северна Корея търси инвеститор за пивоварна

Страната се стреми да привлече вложения в икономическа зона Вонсан-Къмган

Северна Корея търси инвеститор за пивоварна

Снимка: Wikipedia

332 ~ 2 мин. четене

Властите в Северна Корея се стремят да привлекат 39 млн. долара от чуждестранни инвеститори, за да финансират изграждането на нова пивоварна в източния пристанищен град Вонсан, за който лидерът на страната Ким Чен Ун има големи амбиции за развитие.

Изолираната страна обяви неотдавна 100 проекта за чуждестранни инвестиции в зоната за развитие Вонсан-Къмган – планински район, където севернокорейският лидер има къщи и лятна резиденция, пише Ройтерс, цитирана от бТВ.

"Те гледат на това като нов източноазиатски център за бизнес и туризъм," посочва Майкъл Спейвър, независим консултант, който помага на вонсанския инвестиционен комитет да събере над 150 милиона долара чуждестранни средства, включително за пивоварната.

Районът се намира на брега и притежава същите качества и инфраструктура, които навремето превърнаха места като Шънцзън и Хонконг в атрактивни зони за инвестиции, изтъкна Спейвър, който ще заведе делегация от инвеститори в Пхенян следващия месец, за да обсъдят пивоварната и други проекти.

В Северна Корея има над 20 специални икономически зони и зони за развитие, които използват нерегулиран валутен пазар за определяне на стойността на местната валута и имат отдели икономически закони, като дори се разрешава на чуждестранни фирми да съдят държавата, ако бъде нарушен договор.

Бедната страна, чиято планова икономика от съветски тип все повече е пазарно управлявана, не може да се похвали особено много с привличането и защитата на инвестиции досега.

На разположение за придобиване във Вонсан са също така автобусен терминал, ресторанти, бензиностанции и правителствен хотел край морето, според документи, до които Ройтерс е имал достъп.

Планира се пивоварната да произвежда 50 милиона литра бира годишно - 20 милиона наливна и 30 милиона бутилирана бира, според документите.

Подкрепи Economic.bg