Шефката на ДКЕВР иска новия кабинет да удържа цените на тока

Но не да ни диктува какви да бъдат, а да променят законите, нарежда Светла Тодорова

Прехвърляне на топка

Шефката на ДКЕВР иска новия кабинет да удържа цените на тока

Снимка: БГНЕС

164 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Новото правителство трябва да вземе мерки, с които да не бъде увеличавана повече цената на електроенергията. Така „прехвърли топката“ към властта председателят на уж „независимата“ Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова на брифинг след днешното заседание.

Тя припомни, че цените бяха увеличени от 1 октомври 2014 г. „Оттук-нататък трябва други институции да преценят дали могат да бъдат намалени цените чрез други действия. Не можем да гарантираме, че няма да има нови увеличения”, отсече Тодорова.

Според нея предстои да се види какво ще прави правителството и парламента: „Дали ще имат инициативи в областите, в които сме посочили, че съществуват проблеми или не“. „Но не да казват колко да бъдат цените – тоест да диктуват на ДКЕВР какво да прави“, поправи се веднага Тодорова.

Според нея възможно било да бъдат променени законите, свързани с възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). „Има такива идеи. В момента ние можем да спазваме установените закони. В нашите ръце няма действия, които да са рационални в момента и да можем да повлияем на ситуацията”, обясни Светла Тодорова.

Тя очаквала новото правителство да бъде „много активно“. „Ако те не са активни, ще търсим диалог с тях, обяснявайки че ако не се предприемат определени действия ще трябва да се увеличи цената на тока”, категорична беше Тодорова.

Според нея нямало как как да бъдат премахнати таксите за отопление на общите площи в жилищните сгради, защото имало „разминаване в два закона“. „От нашите анализи установихме, че има разлика в Закона за енергетиката (ЗЕ) с този за защита на потребителите. В ЗЕ процедурата е записана точно и ясно, докато в Закона за защита на потребителите (ЗЗП) е записано частично. Вторият трябва да бъде коригиран”, отсече Светла Тодорова.

Според нея предстои колегите й в комисията да формират свое становище: „И да излезем с ясни оказания към дружествата“. „Към този момент смятаме, че така, както са формулирани правилата в ЗЗП, не става съвсем ясно как трябва да се походи в ситуацията”, обясни Тодорова.

Тя се оправда с това, че според ЗЕ и ЗЗП общите жилищни площи не са лична собственост, а обща част. „Няма как да се премахне таксата за отопление на тези площи. Предвидили сме среща с Комисията за защита на потребителите (КЗП), както и с омбудсмана Константин Пенчев, на която ще обсъдим проблема, за да излезем с единно становище и да не създаваме допълнителни проблеми. Ако имаме някакви разногласия, те ще бъдат изгладени”, обобщи позицията си Светла Тодорова.

Подкрепи Economic.bg