Shell намали дивидента си за първи път след Втората световна война

Компанията заяви, че е намалила рафинирането с до 40% заради спада в търсенето на петрол

Shell намали дивидента си за първи път след Втората световна война

Снимка: Unsplashed

Royal Dutch Shell намали дивидента си за първи път след Втората световна война вследствие на срива в глобалното търсене на петрол поради пандемията от коронавирус. Енергийният гигант също така спря следващия транш от програмата си за изкупуване на акции, съобщава BBC.

Този ход идва, след като компанията обяви 46% спад на нетния приход за първото тримесечие до $ 2.9 млрд. (2.3 млрд. паунда).

Изпълнителният директор Бен ван Бьорден предупреди за "продължаващо влошаване на макроикономическите перспективи". Той каза, че Shell предприема „допълнителни разумни стъпки за засилване на нашата устойчивост“ и „подкрепяне силата на баланса ни“.

Shell намалява тримесечния си дивидент с две трети, от 47 цента до 16 цента от първото тримесечие на тази година.

Компанията заяви, че също е намалила активността си при рафинирането с до 40% в отговор на резкия спад на търсенето на петрол.

Дейвид Баркли, старши инвестиционен мениджър в Brewin Dolphin, заяви: „Решението на Royal Dutch Shell да намали дивидента си за първи път след Втората световна война отразява безпрецедентното икономическо въздействие на Covid-19".

„Имаше много спекулации за това какво ще направи енергийната компания, а пазарът очакваше лоши новини. От своя страна намаляването на дивидентите и отмяната на обратно изкупуване на акции може да се разглежда от някои акционери като негативен ход в краткосрочен план. Въпреки това, гледайки напред, това може да се окаже правилната стъпка, тъй като така Shell може да засили финансовото си състояние и да намали разходите в много труден момент."
Коментари: 0