Схемата „60/40“ се удължава до края на годината

Това се случва със задна дата, тъй като предложение за удължаването ѝ не бе внесено за обсъждане досега от социалното министерство

Схемата „60/40“ се удължава до края на годината

Снимка: Красимир Свраков

1308 ~ 1 мин. четене

Държавната мярка за запазване на заетостта „60/40“ се предвижда да се удължи до края на годината. До това общо решение стигна Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по време на извънредното си онлайн заседание днес. С подкрепените от Тристранния съвет промени се предвижда удължаване на прилагането на мярката със задна дата – от 1 октомври. Освен това облекчените условия чрез промяна на схемата на „80/20“ за сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, и в сектор „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде“ - от Класификацията на икономическите дейности, ще продължат да важат.

Мярката спря да действа в края на септември, а предложение за удължаването ѝ не бе внесено за обсъждане досега от социалното министерство. Тепърва обаче официално решение за удължаването на мярката трябва да бъде взето от Министерски съвет.

С промените се прецизира начина за определяне на средствата за запазване на заетостта на работниците и служителите чрез изчисляване на среднодневен осигурителен доход.

Работодателят, получил средства за запазване на заетостта, да изплаща на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от размера на осигурителния доход за август 2020 г.

Необходимите средства ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“, като според НСТС се очаква това да запази около 200 хил. работни места.

Подкрепи Economic.bg