Шест любопитни факта за икономиката на Северна Корея

Данни за страната не се оповестяват официално

Шест любопитни факта за икономиката на Северна Корея

Ким Чен Ун (в средата) с партийни ръководители

Снимка: БТА

Северна Корея е една от най-мистериозните страни в света. Дом на 25 милиона души, тя е управлявана от династията Ким повече от 70 години.

Икономиката на Северна Корея страда заради изолационната политика и наложените санкции, но точната ситуация и данни за страната не са известни, тъй като не се оповестяват официално.

Има обаче данни, че средният работник носи вкъщи по-малко от 2000 долара годишно, а голяма част от населението е недохранено.

Дали те са истина, или повече легенда, е трудно да се прецени.

Ето 6 изненадващи факти за икономиката на Северна Корея:

1. Повече от 40% от севернокорейците са недохранени


Снимка БТА

От 2000 г. насам процентът на недохранените севернокорейци се е увеличил от 37,5% на 43,4% през 2018 г., според Global Hunger Index. Процентът на недохранените деца на възраст под пет години обаче е намалял през същия период от време.

Според тази метрика Северна Корея не е най-недохранената нация в света - тя се нарежда на 109-о място от 199 страни.

Но ситуацията е тежка след глада през 90-те години, при който се счита, че са загинали до 2 милиона души.

2. Никой в страната не ползва интернет

Северна Корея сериозно ограничава достъпа до интернет за своите граждани.

В страната има един сигурен интернет сървър, но дори и 1% от населението не се намира в интернет.

Вместо това гражданите са принудени да използват контролирана от държавата вътрешна мрежа, наречена Kwangmyong. Услугата е безплатна (ако можеш да си позволиш компютър), но позволява достъп само до избран списък с цензурирани уебсайтове.

Според The Daily Telegraph единствените севернокорейци, които могат да използват интернет, както знаем, са политически лидери и техните семейства, студенти в елитни университети и хора, които работят за кибернетичните войски на страната.

Vox съобщава, че Kwangmyong "включва елементарни инструменти за електронна поща и браузър, които са ограничени до ръчно подбрана колекция от "сайтове ", които са копирани и цензурирани от реалния интернет".

3. В Северна Корея може да има подземни минерални богатства на стойност трилиони долари

Северна Корея вероятно има истинско богатство от находища на полезни изкопаеми, като една оценка цитира цифрата от близо 10 трилиона долара, а друга достига до повече от 6 трилиона долара, според Quartz.

Залежите може да включват повече от 200 вида минерали, включително желязо, злато, цинк, мед и графит. Също така, има много редки метали, използвани в производството на смартфони в Китай и Южна Корея.

Прогнозите за стойността на минералните ресурси до голяма степен идват от южнокорейски компании, въпреки че Quartz отбелязва, че Северна Корея управлява неефективно мините си, а частният добив е незаконен в комунистическата страна.

4. Лидерът Ким Чен Ир е харчил 800 000 долара годишно за Hennessy


Севернокорейци се покланят пред статуи на семейство Ким - Снимка БТА

В един момент севернокорейският лидер Ким Чен Ир е харчил над 800 000 долара годишно за Hennessy, според US News & World Report.

Компанията зад едноименния коняк дори обяви, че в продължение на две години в средата на 90-те години Ким е бил най-големият купувач на Hennessy в света, съобщава The Wall Street Journal.

5. В Северна Корея има две икономики и две цени за всичко

В страната има държавна икономика и сива икономика. Поради това има две цени за всичко, казва Бил Браун, професор в Джорджтаунския университет, пред Marketplace миналата година.

Един държавен служител може да получава значително по-малко, отколкото друг работник, който е нает от китайски завод.

Работник в държавно текстилно предприятие в Пхенян може да изкара 3000 севернокорейски вона на месец, каза Браун, докато същият работник може да изкара 100 пъти повече, като работи в китайска фабрика. Това е "много дестабилизираща, неефективна система", коментира той.

6. Бягството от Северна Корея струва поне 12 000 долара

Бягството от режима в Северна Корея може да струва цяло състояние и става все по-трудно да напуснеш страната, откакто Ким Чен Ун пое управлението в края на 2011 г.

Според The Washington Post хората, които искат да напуснат нелегално, трябва да плащат на брокерите 12 000 долара, за да ги прекарат в Южна Корея. Според други оценки цената достига 17 000 долара. Това е рязко покачване от цената преди 2012 г. , когато трафикът е излизал около $2 000 или $3 000 на човек.

Най-често срещаният метод за напускане на страната за дезертьори е пресичането на реката, която маркира границата на Северна Корея с Китай. Повишената сигурност на границите обаче прави бягството все по-трудно, пише изданието.

Коментари: 0