Германия отново ще предложи жена в Борда на ЕЦБ

Не се очаква претенциите на най-голямата икономика в Европа да бъдат оспорени

Германия отново ще предложи жена в Борда на ЕЦБ

Снимка: pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Германският финансов министър, Олаф Шолц, ще предположи жена за член на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тя ще заеме мястото на Сабине Лаутеншлагер, която изненадващо подаде оставка в края на септември - повече от две години преди да изтече мандатът ѝ.

Според информация на WSJ повод за неочакваната оставка е спорът ѝ с председателя Марио Драги относно решението на ЕЦБ да рестартира програмата за количествени улеснения и всеки месец да изкупува облигации на стойност 20 млрд. евро. Лаутеншлагер е третият служител на ЕЦБ, роден в Германия, който подава оставка от централната банка след политически спорове само в рамките на малко повече от осем години.

В интервю за германската телевизия NTV Шолц заяви, че очаква процесът по назначаването да премине „много бързо“. Министрите на финансите в Еврозоната ще бъдат поканени на среща в сряда, за да представят кандидатури.

Еврогрупата ще вземе решение за приемник през ноември. Не се очаква претенциите на най-голямата икономика в Европа да бъде оспорена от други страни, пише Bloomberg.

"В обществото, в което живеем, винаги трябва да гледаме как са съставени тези съвети", казва Шолц. „Напълно мъжките клубове не са добра идея“, добавя той.

Тези политически възгледи се споделят и от Урсула фон дер Лайен, новоизбраният председател на Европейската комисия и първата жена министър на отбраната на Германия. Тя винаги се е застъпвала за повече квоти за жени в управленските позиции.

По-рано тази година Европейската централна банка стартира стипендиантска програма за жени, които искат да получат магистърска степен по икономика в Европа, тъй като институцията се стреми да засили представителството на жените в тази област, съобщава Bloomberg.

Базираната във Франкфурт институция ще осигури €10 хил. годишно за обучение и други разходи за до пет жени с по-ниски доходи.
Коментари: 0