ЕС може да отложи Brexit до лятото

Юни е най-подходящият месец за напускане на ЕС, пише The Guardian

ЕС може да отложи Brexit до лятото

Снимка: БТА

Европейският съюз може да отложи предстоящия Brexit до лятото, поправяйки път за евентуален втори референдум, съобщава The Guardian.

По закон премиерът на Великобритания Борис Джонсън трябва да поиска удължаване на процедурата по излизаето на Обединеното кралство от Европейския съюз след 31 октомври, ако не успее да постигне споразумение с ЕС. След като стана ясно, че преговорите между Лондон и Брюксел са на ръба на провала, в столицата на Европейския съюз вече започнаха да мислят с колко време да се удължи срока за Brexit, пише британското издание.

Според законодателството, прието от парламента на Обединеното кралство миналия месец, министър-председателят трябва да търси удължаване най-малко до 31 януари 2020 г. Въпреки това лидерите на  ЕС се притесняват, че няма да има време за сформиране на ново правителство, което да реши каква ще е съдбата на Великобритания. Притеснението идва от факта, че се смята, че по-късно тази година може да има евентуални избори, съобщава The Guardian.

Британското издание пише още, че на срещата на европейските лидери следващата седмица ще се направи списък с няколко дати, от които да се избира, но според източници на The Guardian юни е най-подходящият месец за прекъсване на отношенията между Великобритания и Европейския съюз. Причината е, че има много голяма вероятност бюджета на Общността да се случи по-късно. Властите на „Даунинг стрийт“, в опит да попречат на ЕС да отпусне удължаване, предупредиха, че Обединеното кралство може да има право на вето върху бюджета като средство за възпрепятстване.

Коментари: 0