Шотландия може да стане 28-та членка на ЕС

Гюнтер Йотингер, еврокомисар

Шотландия може да стане 28-та членка на ЕС

Шотландия може да се превърне в 28-та страна членка на ЕС, ако проведе повторен референдум за независимост от Великобритания. Такова мнение изрази еврокомисарят по цифровота икономика и общество Гюнтер Йотингер в интервю за „Евронюз“.

Според Йотингер победата на Brexit е персонална грешка на премиера Дейвид Камерън. Съюзът обаче може да не намали броя на страните-членки. „Ако след съответния рефередум, който може да проведе, Шотландия стане независима страна и изпълнява условията, залегнали в основните европейски споразумения, тогава защо не? Възможно е Шотландия да стане 28-та страна-членка на ЕС“,отговори Йотингер на въпрос във връзка с възможността Шотландия да потърси собствен път към Европа.

На референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз за „Брекзит” са гласували 17 410 742 души –51.9%, а за оставане в ЕС 16 141 241 души – 48.1% от имащите право на глас. Англия и Уелс са гласували за излизане от общността, а Шотландия и Северна Ирландия – за запазване на еврочленството. 

Коментари: 0