Щатските акции започнаха седмицата със спад

Една от основните причини за високата цена на нефта остава конфликтът между САЩ и Иран.

Щатските акции започнаха седмицата със спад
296 ~ 3 мин. четене

Щатските акции започнаха седмицата със спадове, след засилване на притесненията около търговските отношения между САЩ и Китай, което може да доведе до влошаване на икономическия растеж. В понеделник индустриалният индекс Dow Jones изостана с 66.47 пункта, след като започна сесията с понижение от над 400 пункта, но покри част от загубите си. Широкият индекс S&P 500 се раздели с 0.45 на сто до 2932.47 пункта, докато Nasdaq изгуби половин процент от стойността си до 8123.29 пункта. През почивните дни президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че може да увеличи митата върху вносни стоки от Китай от 10% до 25%, което внесе напрежение на пазарите. Въпреки това инвеститорите вярват, че двете икономики ще стигнат до търговско споразумение, още повече след като китайската делегация потвърди пътуването си до Вашингтон за да подновят преговорите. Изказването на Тръмп понижи европейския бенчмарк DAX с повече от 1 процент до 12286.88 пункта, докато борсата в Лондон остана затворена. Френският индекс CAC40 завърши деня с 1.18 процента по-ниско, след като започна деня с още по-големи спадове. Един от най-засегнатите сектори беше автомобилния, който  се понижи с повече от 2% към края на деня. Политическото напрежение между САЩ и Китай отдръпна инвеститорите от рискови активи и ги насочи към по-стабилни инвестиции като златото. Цената на ценния метал се покачи с 0.11% до 1280.45 долара за тройунция, докато среброто поевтиня с 0.21% до $14.90. На фона на волатилните пазари петролът се изкачи до 62.62 долара за барел, след като преди това достигна до едномесечен минимум. Една от основните причини за високата цена на нефта остава конфликтът между САЩ и Иран.

Във вторник сутрин от 7:30 часа българско време Централната банка на Австралия реши да запази основния си лихвен процент на  текущото си ниво от 1.50%. На пазарите се наблюдава засилена волатилност за валутните двойки, включващи австралийския долар (AUD), който се търгува при 4-месечен минимум.

Китайската онлайн платформа за споделяне на видео се търгува при 100 дневната плъзгаща средна, която е силно ниво на подкрепа, откъдето се очаква възобновяване на поскъпването към $30. Корекцията, в която се намира цената образува тренд продължаваща формация  „клин“, при която се прогнозира поскъпване до $35, при пробив над горната граница на формацията. Затваряне под 100 периодната ще насочи цената към линията на подкрепа около $20, като понижение под нея би неутрализирало анализа. 

В очакване Централната банка на Нова Зеландия да намали основния лихвен процент с 25 пункта до 1.50%, местната валута постепенно се обезценява спрямо основните си конкуренти. Скорошното пресичане на индикатора Стохастик предсказва развитие на низходящия тренд, при което очакваме успешен опит за пробив  на локалния минимум при психологическата граница от 0.6600. За обръщане на текущото движение ще следим за поскъпване над 50 дневната средна, като пробив над 0.6650 ще ни даде сигнал за покупка с краткосрочна цел максимума при 0.6682.

Ценовото движение на медта формира скрита дивергенция, която ни дава първи индикации  за възстановяване на възходящото движение. За потвърждение на сигнала е нужен пробив над 50 дневната средна при нивото 290, което трябва да засили купувачите и да доведе до импулсно поскъпване над зоната на съпротива.

Японският индекс продължава развитие на възходящия тренд, при което следим за пореден сигнал за покупка, образуван от индикатора CCI при пресичане над долната линия -100. Възможно е понижение до 50 дневната плъзгаща средна, докато се образува сигнал за покупка. Дневно затваряне под линията на подкрепа може да отслаби тренда и да доведе до понижение на индекса.

Коментари: 0