Шулц: Турция извършва масова политическа чистка

Турското правителство се стреми към поляризация, а не към единство, смята Мартин Шулц

Шулц: Турция извършва масова политическа чистка

Турция провежда в страната политически мотивирани „масови чистки”. Това мнение изрази председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, коментирайки задържането на главния редактор на турския опозиционен вестник "Cumhuriyet" Мурат Сабунджу.

"Аз ясно заявих, че ЕС е възхитен от това с какво мъжество турските граждани отстояваха демокрацията след опита за преврат, но продължаващите масови чистки изглеждат политически мотивирани, а не правно и рационално за безопасност", каза той.

Според Шулц, задържането на Мурат Сабунджу и други журналисти от "Cumhuriyet" е още едно преминаване на червената линия в областта на нарушаването на свободата на словото в Турция. С дебата за смъртно наказание, задържането на кметовете, университетските назначения турското правителство се стреми към поляризация, а не към единство, добави ръководителят на ЕП.

Днес турската полиция е арестувала главния редактор на опозиционния вестник "Cumhuriyet" Мурат Сабунджу. Заедно със Сабунджу е бил задържан и Гюрай Оз, колумнист в изданието. Прокуратурата е издала заповеди за арест на общо 13 редактори и журналисти във вестника, включително редакционния директор Акън Аталай. Жилищата на повечето от тях са били претърсени.

Само преди няколко дни от указ, публикуван в турския държавен вестник стана ясно, че президентът на страната Реджеп Ердоган вече лично ще назначава ректорите на университетите в страната. Отменяйки изборите на ректор, президентът отмени фундаментален принцип на университетската автономия.

Множество турски опозиционни медии бяха спрени през последните месеци, по време на извънредното положение, обявено след неуспешния опит за преврат. Повече от 100 хил. души бяха уволнени, а над 37 хил. – арестувани.

Коментари: 0