Швейцария започна да отваря ски курортите

Темата за ски сезона се превърна в епицентъра на раздор

Швейцария започна да отваря ски курортите 5 Снимки

Снимка: БТА

Лифтовете в Швейцарските Алпи вече работят в редица зимни курорти, което се превърна в епицентъра на раздора между Швейцария, от една страна, и Австрия, в Австрия, Франция, Германия и Италия, от друга.

Курортите в четирите европейски страни остават затворени поне до Коледа поради опасенията, че наплив от хора ще разпространи вируса. В резултат на това зимният туризъм, който е най-важният икономически сектор в алпийските региони, ще бъде спрян през най-натоварения си период.

Но Швейцария засега е изключение. Берн, който не наложи втора национална блокада за контрол на новата вълна на коронавируса, отказа да затвори на ски курортите.

Така през изминалите няколко дни редица курорти започнаха зимния сезон, но все пак и те работят с някои уговорки – ресторантите са удвоили капацитета си на открито, масите на закрито са ограничени за до четирима души, а силната музика е забранена, за да се ограничи всяко изкушение за парти. Баровете пък се затварят в 23 ч. Носенето на маски е задължително на лифтовете, дори и на откритите.

В петък федералното правителство въведе и ограничението в затворените кабини капацитетът да се ограничава до две трети. Ограничения за броя на използваните ски писти няма да има.

Правителството не определи и никакви ограничения за броя на посетителите, допуснати в курортите - това беше една от възможните мерки, предвидени преди заседанието на кабинета и отхвърлени от парламента в четвъртък.

Коментари: 0