Швейцария показа новата банкнота от 100 франка

Тя има 15 защитни елемента срещу фалшифициране

Швейцария показа новата банкнота от 100 франка

Снимка: БТА

Централната банка на Швейцария представи новата си банкнота от 100 франка днес. Тя е последната от серията нови банкноти в страната.

Новата банкнота с дизайн на канал, който спуска вода от планината, ще влезе в обращение в четвъртък, 12 септември, и идва след пускането на нови дизайни за банкнотите от 10, 20, 50, 200 и 1000 франка през последните три години.

Новата банкнота обаче е по-малка от досегашната от 100 франка и има общо 15 защитни елемента срещу фалшифициране, включително блестящо мастило, блестяща нишка, изрязани прозорци, ултравиолетови елементи и микротекст. В допълнение, тя има трислойна структура, която се състои от два външни слоя памучна хартия и полимерна сърцевина за подсилване, което я прави по-трайна от традиционната банкнотна хартия.

Проучване на SNB през 2018 г. разкри, че около 70% от швейцарските плащания се извършват с пари в брой. Друг доклад на SNB изчислява, че между 8-16% от банкнотите от CHF100 са запазени.

Председателят на швейцарската национална банка Томас Джордан обаче отказа да коментира пред медиите стойността на франка, който наскоро се повиши до най-високото си ниво от две години спрямо еврото, или мерките, които SNB предприема за намаляване на стойността му.
Коментари: 0