Швейцария пуска автобуси без шофьори

Ще бъдат създадени пунктове за наблюдение на новаторските возила

Швейцария пуска автобуси без шофьори

Пътнически автобуси без шофьори ще се появяват по улиците на Швейцария през следващата пролет. Това е един от първите подобни проекти в света за „безпилотни“ автобуси по пътища, пише The Independent.

Автобусите са създадени от компанията „BestMile” и са пуснати под шапката на швейцарската автомобилна компания Postbus. Те ще се движат в град Сион. 

Двегодишният пробен период е важна стъпка за автоматизирането на превозните средства. Двата автобуса ще може да превозват по деветима пътници. Те ще се движат по туристическият маршрут в стария град на Сион.


Ще бъдат създадени пунктове за наблюдение на новаторските возила, където хора ще проследят и отчитат тяхното движение. Те ще бъдат като авиодиспечерите, които следят полетите на самолетите.

Подобни автобуси ще бъдат пуснати в употреба и в САЩ. Мястото ще бъде бизнес парка Bishop Ranch в Сан Рамон, Калифорния, а превозните средства са френски робо автобуси, които ще превозват пътниците в парка. Според експерти, мястото било много подходящо, тъй като там няма натоварен трафик.

Рейсовете EZ10 са предназначени за кратки разстояния. Познати са вече в Европа – във Финландия и Франция. Предстои пускането им и в Испания. В електрическото превозно средство могат да се качат до 10 пътници, а максималната му скорост е 50 км в час.

Коментари: 0