Швейцарска компания ще изгражда морската част на \"Турски поток\"

Доставките на газ през първата тръба са предназначени да отговорят на нуждите на Турция

Швейцарска компания ще изгражда морската част на \

Руският газов холдинг "Газпром" подписа договор с швейцарската строителна компания Allseas Group за изграждане на първата тръба от газопровода "Турски поток". Договорът включва и опция за изграждане на втората.

Allseas Group ще положи по морската част на проекта в Черно море над 900 км тръба, съобщава "Интерфакс". В момента компанията има изпълнени над 275 проекта по цял свят и инсталирани около 20 000 км подводни тръбопроводи.

Строителството на морската част от руско-турския проект ще започне през втората половина на 2017 г., заяви ръководителят на „Газпром” Алексей Милер. Тръбата ще бъде пусната в експлоатация през 2019 г. Дължината на морската част на газопровода ще бъде около 910 км, а сухопътната част  в Турция ще е 180 км. Общата стойност на проекта се оценява на 11.4 млрд. евро.  

Доставките на газ през първата тръба са предназначени да отговорят на нуждите на Турция. А доставките при евентуалното изграждане на втората ще бъдат насочени към Европа. 

Преди това "Газпром" подписа договор за изграждане на първа част на руско-българския проект "Южен поток" (който по-късно се превърна в "Турски поток") с италианската Saipem. Договорът бе прекратен, а сега страните разясняват отношенията си в арбитражния съд. С Allseas "Газпром" имаше договор за строителството на втората част на "Южен поток".

Коментари: 0