Siemens инвестира 1 млрд. евро в стартъпи

Фокусът е върху иновативни сфери като изкуствен интелект и децентрализирана електрификация

Siemens инвестира 1 млрд. евро в стартъпи

От 1 октомври 2016 г. Siemens ще създаде отделно бизнес звено за разработване на иновативни технологии. Името на новото подразделение - next47 е вдъхновено от годината на основаване на компанията – 1847.

Обединяването на досегашните стартъп дейности на Siemens в next47 ще позволи на компанията да съчетае най-доброто от двата свята - бързината и независимостта с глобалната база от потребители, дългогодишния опит, доверие и финансова стабилност. Новото звено ще разполага с 1 милиард евро в първите 5 години и ще бъде ръководено от Зигфрид Русвурм, главен директор „Иновации” в Siemens.

„През 1847 г. Siemens също започва като стартъп  в заден двор в Берлин,“ споделя Джо Кезер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG, и уточнява: “С next47 продължаваме идеалите на основателя на нашата компания и създаваме така важната основа за насърчаване на иновациите, надграждайки развитието на Siemens”.

Новото звено ще получи необходимата му самостоятелност, като същевременно ще има възможността да се възползва от предимствата, които предлага Siemens. Ще има офиси в Бъркли, Шанхай и Мюнхен, като от трите локации ще се управляват всички региони на света.

next47 ще надгради  съществуващите стартъп дейности на Siemens. Новото звено ще бъде отворено за служители, както и за външни стартъпи и компании, които имат желание да се развиват в стратегическите за next47 области. „next47 ще има свободата да експериментира и да се развива без организационните ограничения на една голяма компания. Новото ни звено ще следва стратегията на Siemens за внедряване на иновативни идеи и в нашите основни сфери – електрификация, автоматизация и дигитализация“, коментира Зигфрид Русвурм.

Първият мащабен проект на next47, след споразумението с Airbus от април 2016 г., ще бъде електрификацията в авиацията. Двете компании имат за цел до 2020 г. да демонстрират техническата приложимост на хибридни/електрически задвижващи системи за малки и средно големи пътнически самолети. 

Други важни иновативни сфери за новото бизнес звено ще бъдат изкуственият интелект, автономните машини, децентрализираната  електрификация и свързаната мобилност. Новото поделение също така ще се занимава с така наречените блокчейн приложения, които са проектирани да направят преноса на данни в области като индустрията и търговията на енергия  по-лесен и по-сигурен.

Siemens си сътрудничи със стартъпи от края на 90-те години. През последните 20 години компанията е инвестирала повече от 800 милиона евро в около 180 стартъпа. 

Коментари: 0