Симеонов отказа да подаде оставка, работодателите го подкрепиха

Бизнесът и вицепремиерът също така определиха вдигането на максималния осигурителен праг за вредно

Симеонов отказа да подаде оставка, работодателите го подкрепиха

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

Автор: Цветан Петров
Валери Симеонов обяви, че няма да подаде оставка заради изказването си, че майките на деца с увреждания са „кресливи жени с уж болни деца“. Той беше подкрепен от Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

"Когато г-н Борисов, г-н Каракачанов и г-н Сидеров ми поискат оставката по политически причини, ще я подам. По лични причини не виждам за какво да си дам оставката - това е истината, боли-не боли. Винаги съм казвал истината и ще продължавам да го правя", заяви вицепремиерът по икономическа и демографска политика.

Симеонов от своя страна подкрепи работодателите в позицията им срещу планираните квоти колко хора с увреждания трябва задължително да наеме всяка една компания. „Категорично сме за отпадането на квотите в Закона за хората с увреждания”, заяви Симеонов и добави, че задължителното назначаване на хора с инвалидност е абсолютно неприемливо.

„Неспазването на квотите води до съответни санкции, които са в размер на 30% от минималната работна заплата. В България има остър недостиг на работна ръка, няма работодател, който няма да назначи инвалид, стига той да му върши работа”, заяви той.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че иска правителството да чуе работодателските искания, а не само тези на синдикатите. Той посочи, че с исканията си за задължителни квоти за хора с увреждания във фирмите синдикатите проявяват популизъм и така вредят България.

Домусчиев и председателят на АИКБ Васил Велев заявиха, че вдигането на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. е вредно. Според тях с вдигането на осигуровките не се помага на малкия и среден бизнес. Велев и Домусчиев заявиха, че получават разбиране от страна на Симеонов, тъй като и той е човек от бизнеса.

„Ние сме категорично против повишаването на максималния осигурителен праг. Смятаме, че това е много сериозно нарушение на предизборната програма на коалицията ГЕРБ-„Обединени патриоти”, в която е записано да не се променят данъците през 4-годишния период на управление”, каза Симеонов. По думите му вдигането на осигурителния праг неизбежно ще доведе до удар върху печелившите компании в България и може да се стигне до това местни фирми да се пререгистрират на чужда територия. Това от своя страна ще доведе до намаляване на данъците и до изтичане на висококвалифицирана работна ръка.
Коментари: 0