Валери Симеонов се извини неискрено след среща с Борисов

По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било, заяви вицепремиерът

Валери Симеонов се извини неискрено след среща с Борисов

Снимка: Economic.bg

Вицепремиерът Валери Симеонов поднесе своите извинения на майките на деца с увреждания за думите си, че са "кресливи жени" с "уж болни деца". Това се случи след срещата на лидерите на "Обединени патриоти" при премиера Бойко Борисов, на която се обсъди изказването на вицепремиера. Съвсем малко по-рано той заяви категорично в интервю, че ако се извини, ще е неискрено. Очевидно след срещата с премиера това няма значение вече.

"На проведения коалиционен съвет при министър-председателя беше обсъден въпросът, свързан с медийната кампания по повод мое изявление и ежедневните протести пред Министерски съвет. В тази връзка поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване в телевизионно интервю", заяви Симеонов пред журналисти в МС. 

Той отново изтъкна, че в семейството си има човек с увреждания и самият той е потърпевш. "Мисля, че не е нужно да се аргументирам, вече го направих няколко пъти, за това какво е моето отношение към децата с увреждания. Самият аз съм потърпевш в това отношение и също съм подпомагал с каквито средства ми е възможно такива хора. Така че още веднъж поднасям своите извинения. По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било", поясни лидерът на НФСБ. 

Дали обаче извиненията му са искрени, остава под въпрос. Само час по-рано вицепремиерът обяви в сутрешен блок, че ако се бе извинил за думите си, нямало да бъде искрено. "Предпочитам да бъда докрай откровен, последователен и честен спрямо обществото, какъвто съм бил, да казвам нелицеприятните истини, които другите не смеят да назоват, но да не бъда лицемерен и двуличен. Така, че пак казвам, ако бях се извинил, нямаше да бъде искрено".

Думите на Симеонов предизвикаха силна вълна от нетърпимост и протести с искане за оставката му. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също поиска оставката му, както и свикване на коалиционен съвет. Третият коалиционен партньор Красимир Каракачанов застана зад Валери Симеонов и заяви, че една оставка в момента означава падане на правителството, а това не е решение.
Коментари: 0