Симо Симов: Старият закон за горивата създаваше абсолютен монопол

Новите изисквания за разбивка на цените в касовия бон няма да повишат цените

Симо Симов: Старият закон за горивата създаваше абсолютен монопол

Снимка: Economic.bg

Автор: Александра Сотирова

Ако старият т.нар. "Закон за горивата" беше проработил до една година цените щяха да се вдигнат много, поне с 1 лев, защото щеше да има абсолютен монопол на пазара.  Това заяви говорителят на Асоциация на вносителите, производители, търговците и превозвачите на горива Симо Симов пред Economic.bg.

По думите му от доклада на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стана ясно, че регулаторът също сериозно критикува този Закон, защото той не създава конкурентна и пазарна среда. 

Предложените изменения и допълнения от Асоциация на вносителите, производители, търговците и превозвачите на горива в т.нар. „Закон за горивата” са изработени да борят сивата икономика и да бъдат в полза на потребителите. Това заяви говорителят на Асоциацията пред Economic.bg Симо Симов.

„Нужни са промени в Закона, който сега бе изработен, приет и действа, тъй като той бе изработен на тъмно и не беше подложен на широко обществено обсъждане и това създаде много проблеми”, каза той. Симов добави, че е убеден, че „голяма част от предложенията в проектозакона ще бъдат приети, защото са от полза законът да проработи, а във формата, в който беше гласуван стария той нямаше да проработи.

Според Симов Законът вещаеше и политически дивиденти. „Някой щеше да хване в плещите си България, защото виждате колко е чувствително обществото към цените на горивата. Тоест, не ми харесва правителството, което и да е то, вдигам цените, изваждам хората на улицата и сменям. Това щеше да се случи, ако този Закон беше проработил”, каза Симов. По негово мнение в разработката и приемането на Закона е имало руско влияние и не смята, че Москва се интересува от сивата икономика в България.  

Симов обясни, че в предложенията си Асоциацията се е постарала текстовете да са балнсиращи между стария закон и новите предложения. „Тоест, държавата да защити максимално интерсите си. В този скъп и доста компроментиран бизнес държавата трябва да има своите гаранции”, добави той.

Симо Симов каза още, че в предложенията им са гарантирани държавните вземания. „Дали сме параметри удобни за търговците, за да могат да останат на пазара, да участват активно в него и да бъдат конкурентни”.

По темата за предложението на министъра на финансите Владислав Горанов касовите бележки от бензиностанциите да съдържат разбивка на цените Симов коментира, че това е една грешна стъпка на правителството и това няма да доведе до основните им цели да извадят някои неща на светло и ще създадат предпоставки цените на горивата да паднат.

„Това не създава ясна представа какво точно се случва на пазара, защото не отразява разходите”, добави специалистът. Според него тези промени не биха могли да се отразят на цената на горивата, както твърдят някои търговци. „Разходът за една бензиностанция е около 250-260 лв., за да се въведе този софтуер и изписването на бележките. Това не би могло да създаде големи икономически проблеми, въпреки че е разход. Това беше имитация на движение от страна на хората, които искаха нещо да направят и не беше правилен ход”, добави още представителят на Асоциацията.

Коментари: 0