Синдикатите започват срещи с партиите за бюджет 2017

По-високи доходи без да се нарушава финансовата стабилност, искат от КНСБ

Синдикатите започват срещи с партиите за бюджет 2017
3728 ~ 1 мин. четене

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и КТ „Подкрепа" започват срещи с парламентарно представените партии за промени в бюджета за 2017 година, бюджета на НЗОК и този на ДОО преди приемането им в Народното събрание.

Разговорите ще започнат утре с парламентарната група на ДПС. Следват срещи с ГЕРБ, Патриотичния фронт и с парламентарната група на БСП.

Основната цел е да се видят възможностите за повишаване на доходите без да се нарушава финансовата стабилност на държавата. КНСБ на няколко пъти предложи да бъде преструктурирана действащата рамка на основния финансов закон, което би освободило средства за повишаване на възнагражденията, особено в бюджетния сектор.

Сред предложенията на синдикатите са поне 20-процентно увеличение на възнагражденията на работещите в центровете за спешна помощ, увеличаване на размера на обезщетенията при безработица, допълнителен ръст на заплатите за част от работещите в бюджетната сфера, например - в социалните заведения, културните институции, приходните администрации.

Подкрепи Economic.bg