СИРИЗА печели изборите в Гърция с абсолютно мнозинство

Партията може да състави самостоятелно правителство, ако първите прогнозни резултати се потвърдят

СИРИЗА печели изборите в Гърция с абсолютно мнозинство

Партията на радикалната левица СИРИЗА печели 42% на извънредните парламентарни избори в Гърция и ще може да състави самостоятелно правителство, ако първите прогнозни резултати се потвърдят. Това означава, че тя ще събере абсолютно мнозинство от 151 депутатски места в 300-членния парламент.

Има вероятност да получи и 158 места, но и да падне на 150 места в зависимост от преразпределението на гласовете на партиите, които не преминават 3-процентната бариера. На второ място е управляващата десноцентристка партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас, която получава 25%. Трета е партия "Реката" (То Потами) - с 6.4%, след нея са крайно дясната "Златна зора" с 6.4%, Комунистическата партия на Гърция - 5%, ПАСОК - 4.5%, Независими гърци - 4.3%.

Големият въпрос беше не кой ще спечели изборите, а с колко и какво ще прави победителят, след като ги спечели, писа електронното издание GRReporter, цитирано от „Сега”. То публикува днес статия на известния гръцки икономист Панайотис Лярговас, преподавател в Пелопонеския университет и координатор на Службата за изпълнение на държавния бюджет към Парламента на Гърция.

Под заглавие "След изборите" се казва: Новото правителство ще трябва да се справи с финансовата и макроикономическата действителност в страната и с перспективите, които тя налага. За 2014 действителността може да бъде отразена откъм положителната й страна, на базата на основните показатели - увеличаване на БВП с 0,6%, излишък в текущата сметка на платежния баланс от порядъка на 2,5 милиарда евро (до ноември, от когато са последните данни), и първичен бюджетен излишък от около 1,9 милиарда евро. Обаче, тъжен факт е наличието на първичен държавен дълг в размер на 177% от БВП, много висок процент на безработица- около 25%, просрочени задължения на физически лица към държавата в размер приблизително на 74 милиарда евро, просрочени задължения на държавата към физически лица- около 4,5 милиарда евро, необслужвани кредити за около 80 милиарда евро, нежизнеспособни осигурителни каси, разрушаване на покупателната способност на гражданите, на спестяванията и на инвестициите.

Коментари: 0