Системата на новото метро в София ще бъде тествана през април

13 от общо 20-е влака за новата линия са вече в България

Системата на новото метро в София ще бъде тествана през април
3455 ~ 1 мин. четене
По новата линия на метрото в София ще се движат 20 влака, 13 от тях са вече в България. Те ще се движат посредством изцяло нова система за управление, която ще бъде тествана през пролетта. Това каза ръководителят на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев в ефира на БНТ тази сутрин.

По думите му вече е започнала подготовка за работа на машинистите. Към момента 25 души вече се обучават на специален тренажор. 

Техните функции ще са ограничени в сравнение с тези на колегите им по другите две линии. Машинистите все пак ще бъдат обучени и за работа на ръчен режим. През останалото време ще следят основно за безопасността на пътниците. 

Системата на управление на влаковете по третия лъч е изцяло нова. Тя ще може да контролира спирането на мотрисата до сантиметри. Според Братоев така ще се гарантира по-голяма сигурност и плавност на движението. 

Системата за управление ще бъде тествана през април в отсечката между бул. „България“ и кв. „Красно село“, каза още ръководителят на столичния „Метрополитен“.
Подкрепи Economic.bg