Автомобили може да заменят бусовете по някои междуградски линии

Необходима е смяна на модела на субсидиране на междуградските линии в отдалечените места, смята транспортният мнистър

Автомобили може да заменят бусовете по някои междуградски линии
Отдалечените населени места няма да останат без транспорт, но трябва да се промени моделът на субсидиране на междуградските линии, който в момента не е рентабилен. Това каза ресорният министър Росен Желязков в ефира на bTV тази сутрин. 

По думите му ежегодно се отделят средства, с които да се компенсира нерентабилният транспорт в малки и отдалечени места. „Проблемът е, че субсидията се насочва към кметовете и голяма част от сумите остават в градовете за линии, за които няма данни дали са рентабилни“, изтъкна министърът, според когото малка част от парите отиват по предназначение. Затова и ще се търси смяна на модела.  Сред идеите е фигурира и тази вместо бусове да се използват автомобили, така че да се намалят разходите. 

Последната дотация на такива автобусни линии е в размер на 4 млн. лева повече, посочи Желязков. Той изтъкна парадоксът, че колкото повече пари се вкарват в една система, толкова повече са и оплакванията. 

Относно концесията на летище „София“ Желязков увери, че тя следва своя нормален и законосъобразен ход. По думите му тя е удължена до 3 април, така че да може да се промени документацията и тя да бъде икономически балансирана и да се привлекат повече инвеститори. 
Коментари: 0