Ситуацията с тока наистина е много драматична, алармира бизнесът

Министерството на енергетиката търси как да подпомогне индустрията с краткосрочни решения

Ситуацията с тока наистина е много драматична, алармира бизнесът

Снимка: БТА

5112 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на тока за бизнеса

Ситуацията със скъпия промишлен ток продължава да е драматична и то непосредствено преди настъпването на зимния сезон. А министерството на енергетиката търси как да ограничи злоупотребите на енергийната борса и да подпомогне индустрията да понесе рекордно високите цени на свободния пазар. Това стана ясно на брифинг в ресорното ведомство след среща между енергийния министър Андрей Живков и представители на частния сектор. 

Искаме да „изстискаме всички налични възможности за прозрачност“, каза Живков.

Служебният министър не потвърди държавата да има наблюдения за злоупотреби, но подчерта широко разпространените слухове за такива. От думите му стана ясно, че в момента се търсят механизми за преразглеждане на правилата за работа на борсата, както и начини за подпомагане на енергоемките производства относно задълженията им към въглеродните емисии. Живков каза, че самият той ще подкрепи идеята енергийните търговски дружества – в качеството им на производители на електрическа енергия – да продават продукти на борсата.

Проблемът обаче не е във физическия недостиг на електроенергия, изтъкна Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. По думите му в България се консумират около 4 хил. мВтч. и се изнасят 2 хиляди мВтч. „Има паника в целия Европейски съюз, която се пренася и тук“, посочи той и обясни, че напрежението е свързано с недостига на алтернативни горива, глобалното поскъпване на природния газ, както и на въглеродните емисии.

Ситуацията наистина е много драматична“, каза Константин Стаменов.

Той изтъкна, че шоковите нива на цените идват непосредствено преди зимата и на фона на кризата, предизвикана от пандемията. Това допълнително възпрепятства конкурентоспособността на индустрията, а и заплашва някои играчи с фалит.

През август цените на борсата скочиха рязко, а предприятията алармираха за опасността от ликвидна криза в резултат на скъпия ток и предупредиха за спирането на производства. От бизнеса обвиниха Българския енергиен холдинг, че „прави каквото си иска с цените на борсата“ и че курсът им е манипулиран. Директорът на БЕХ Валентин Николов защити управляваното от него ведомство с думите, че скъпият той е заради безлимитните договори на търговците.

Всичко това се случи, след като от 1 юли целият бизнес излезе на свободния пазар, а движението на цените там оказва сериозно влияние върху всички промишлени потребители.

В опит да потуши ценовата ескалация правителството постепенно увеличи мощностите на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Все още има два блока, които се ремонтират, но по думите на Живков и те всеки момент ще влязат в експлоатация.

Цените в България остават на дъното на фона на растящия пазар като цяло, „но това не ни успокоява“, отбеляза още енергийният министър. По думите му днес те са били на пиковите си нива от около 330 лв./мВтч. 

Подкрепи Economic.bg