Скандинавската SAS съкращава половината си персонал заради кризата

Според изпълнителния директор едва през 2022 г. търсенето на полети ще се възобнови

Скандинавската SAS съкращава половината си персонал заради кризата

Снимка: pixabay

Скандинавската авиокомпания SAS обяви във вторник, че ще съкрати около половината си персонал заради кризата около коронавируса. Според компанията наложените ограничения ще доведат до съкращение на до 5000 души, които са на пълен работен ден, пише Reuters.

Това не е първата авиокомпания, която предприема подобна стъпка с цел излизане от кризата. По-рано този месец British Airliways обяви, че съкращава над 30 000 от своите служители. В същото време Lufthansa обяви, че намалява наполовина работното време на две трети от служители си, отново с цел запазване на бизнеса.  

По-думите на изпълнителния директор на SAS – Рикард Густафсон, индустрията няма да се възобнови дори и през 2021 г., защото търсенето на полети ще е много ниско. Според него едва през 2022 г. може да се говори за „нормализиране на нивата“. „Това е сценарият, по който работим към момента. И засега това е единствената прогноза, която може да се направи“, заяви той. 

„Ще отнеме доста време преди светът отново да се отвори и хората без страх да започнат да пътуват“, добави Густафсон.

Авиокомпанията SAS обяви, че съкращенията на персонала ще има в Швеция, Норвегия и Дания. Съответно 1900 души ще загубят работата си в Швеция, 1300 в Норвегия и 1700 в Дания.

Коментари: 0