Германската икономика ще се свие с 6.6% през 2020 г.

Ifo понижи прогнозите си за икономически растеж през второто тримесечие от -9.8% до -12.2%

Германската икономика ще се свие с 6.6% през 2020 г.

Снимка: Unsplash

508 ~ 1 мин. четене

Германският икономически институт Ifo очаква БВП на най-голямата икономика в Европа да се свие с 6.6% тази година, а националното производство да се върне към предпандемични нива едва в края на 2021 г., пише Reuters.

Икономиката на Германия се е свила с 1.9% през първото тримесечие на 2020 г., според данни на Ifo, като институтът очаква спад с 12.2% през второто тримесечие въз основа на понижения капацитет на работа в компаниите. В началото на април водещите финансови институти се бяха обединили около прогнозата за 9.8% свиване на БВП за периода май-юли.

„Няма да се върнем към положението си преди COVID-19 до края на 2021 г.“, казва в изявление Тимо Волмерсхаузер, ръководител на икономическите прогнози в Ifo. „За да се сбъдне тази прогноза ни трябва икономическа експанзия от 8.5% през 2021 г.“, добави икономистът.

Бизнес доверието в Германия се срива през април, отчитайки най-големия си спад след обединението на страната през 1990 г., което е сигурен показател, че коронавирусната пандемия тласка най-голямата икономика в Европа към дълбока рецесия.

Федералната република е голям износител на стоки и като такъв мерките за ограничаване на заразата й струват скъпо. Прекъсването на световната търговия, преустановяването на работния процес в германските фабрики и социалната дистанцираност, която намали потребителските разходи, се отразяват пагубно върху икономиката.

Германският автомобилостроител Daimler отчете спад от близо 70% в оперативната печалба за първото тримесечие и заяви, че дивидентите ще намалеят драстично тази година.

Подкрепи Economic.bg