Skoda ще произведе 250 000 по-малко автомобили

Чешката компания страда от недостига на чипове и ограничава производството

Skoda ще произведе 250 000 по-малко автомобили

Снимка: Twenty20

1896 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Недостиг на чипове

Skoda ще произведе 250 000 автомобила по-малко от планираното тази година поради глобалния недостиг на чипове. Това съобщи списание Automobilwoche, което се позовава на ръководителя на работния съвет на компанията.

Публикуваният брой е повече от два пъти по-голям, отколкото компанията изчисляваше до миналия месец.

Много смени са били отменени до края на годината, тъй като чешкият производител, част от групата на Volkswagen AG, все още държи на склад голям брой недовършени автомобили и ще се съсредоточи върху завършването.

Недостигът на чипове може да продължи до втората половина на 2022 г. преди да се стабилизира отново, тъй като последният ръст на случаите с COVID-19 в Азия оказва натиск върху производството, пише Automobilwoche, цитирайки представители на компанията.

Главният изпълнителен директор на Skoda Томас Шафер заяви през септември, че очаква компанията да произведе 100 000 автомобила по-малко от планираното.

VW, Mercedes и Toyota Motor Corp са сред автомобилните производители, засегнати от затварянето на фабриките в Югоизточна Азия, която през последните години се очерта като център за тестване на чипове и сглобяване.

Подкрепи Economic.bg