Слаб ръст в промишленото производство през ноември

За една година в страната са произведени с 36% повече автомобили

Слаб ръст в промишленото производство през ноември

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

Индексът на промишленото производство нараства с 0,4% през ноември спрямо октомври, става ясно от публикуваните днес предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. В сравнение със същия месец на 2013 г. стойността на измерителя е с 0,9% по-висока.

Покачването се дължи на положително изменение и в трите промишлени сектора. Добивната промишленост нараства с 0,9%, преработващата – с 0,7%, и производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ – с 0,2%.

Най-съществен месечен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с близо 27%%, следвано от обработката на кожи и производството на кожени изделия - с 16,9%, и производството на машини и оборудване - с 10,6%. Показателят за печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители нараства с 8,1%.

Най-силно негативни са оценките за производството на химични продукти - спад от 12,9%. Производството на основни метали се свива с 11,4%, а това на текстил и изделия от текстил (без облекло) - с малко над 8%. Производството на превозни средства (без автомобили) намалява с 5,7% на месечна база.


Покачване на годишна база през ноември е отчетено само в преработващата промишленост – 3,5%. Добивната промишленост отстъпва със 7,6%, а производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ - с 1,6%.

Най-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с близо 52%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 36%.

Най-голямото годишно намаление е регистрирано при производството на основни метали – 16,7%, производството на дървен материал и изделия (без мебели) - 9% и производството на облекло - 8,9%.


Коментари: 0