След седем години инвестиции „Стомана Индъстри” вече е на печалба

Имаме добре обучени работници и дори в ерата на Индустрия 4.0 те няма да бъдат заменени от роботи, твърди новият изпълнителен директор на стоманодобивното предприятие

Александър Александров:

След седем години инвестиции „Стомана Индъстри” вече е на печалба

Снимка: Икономика

Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

От днес Александър Александров е изпълнителен директор на "Стомана Индъстри". От 2016 г. насам той беше административен директор на стоманодобивното предприятие. Преди това 15 години е работил в "Ойлтанкинг България" АД, където е бил изпълнителен директор и главен мениджър „Бизнес развитие и проекти”, както и мениджър „Бизнес развитие” за Балканите и Черноморския регион. Разговаряме с него за плановете за развитие на "Стомана Индъстри" и новите предизвикателства на модерната индустрия.

Г-н Александров, какво следва от новината, че вие сте новият изпълнителен директор на „Стомана индъстри”? С какви планове поемате тази висока позиция?

Със сигурност стъпвам на здравата основа, създадена досега от предишния изпълнителен директор Николаос Евангелиу. Целта ни е същата: да превърнем "Стомана Индъстри" в модерно предприятие, което отговаря на съвременните европейски стандарти  за стоманодобивната индустрия. През последните три години г-н Евангелиу е положил добър фундамент. Ние все повече ще се отваряме към европейските пазари, ще сме надежден партньор както за нашите контрагенти, така и за нашите служители, а също и за българското правителство.

В какъв момент от европейския и световния стоманодобив се намира сега предприятието?

През последните няколко години стоманодобивът е в трудна позиция – не само в Европа, но и в света. Но с реорганизациите, които "Стомана Индъстри" направи през последните три години, и с плановете за продължаваща реорганизация, ние се справяме все по-добре. Успяхме да затвърдим позиции на европейските пазари и да задоволим високите изисквания за качество на нашите клиенти. Така все повече се утвърждаваме като надежден партньор. С нескрита радост ще споделя, че за последните седем години предприятието сега отбелязахме първото тримесечие, в което сме на печалба. Заслугата е на собствениците от "Виохалко", които в последните седем години имаха смелостта да инвестират, когато предприятието работеше на загуба, за да може дружеството да се върне преобразено на пазара.

Заговорихте за реорганизации. Но кризата показа, че най-често реорганизациите се свързват с оптимизация на персонала. Предстоят ли съкращения?

Категорично НЕ. Това е минал етап за предприятието. През последните години в «Стомана Индъстри» са положени много усилия за оптимизиране на човешките ресурси и за инвестиране в нови технологии. Затова казвам, че предприятието стъпва върху здрава основа. Разбира се, никой бизнес не може да си позволи да стои на едно място и затова ние ще подобрим качеството на управление.

В каква посока ще е промяната?

Управлението ще стане по-гъвкаво, по-модерно и изцяло обърнато към нуждите на клиентите, така че "Стомана" да може да реагира на нуждите на пазара. Това ще стане чрез реорганизация на управлението – взаимовръзка между отделите, начин на работа, комуникация с клиентите. Не виждам основа за преструктуриране на броя на персонала. Ще положим усилия, за да продължи позитивният тренд, в който предприятието е на максимални обороти. Това вероятно ще породи необходимост да се наемат още хора.

Днес доста говорим за Индустрия 4.0, свързана с дигитализация, роботизация и все по-умни производства. Върви ли "Стомана Индъстри", която е представител на една традиционна индустрия, към подобно модернизиране? Това е свързано с големи инвестиции…

Големите инвестиции в "Стомана Индъстри" не са спирали. Но в предприятието няма голямо поле за изява на най-модерните технологии. Ние се шегуваме, че стомонодобивът е втората най-стара професия в света. В административните, производствените и съпътстващите процеси предприятието постоянно се модернизира, технологите се обновяват, но това засега не е в посока роботизация и изкуствен интелект.

Скоро роботи няма да сменят вашите работници, така ли?

Да, ние имаме добре обучени работници и няма необходимост те да бъдат заменени от роботи. Технологията е от друго естество.

Тоест при вас сега има нужда от естествен, а не толкова от изкуствен интелект?

Може и така да го приемем.

Каква ще става "Стомана Индъстри" под вашето управление?

Модерно предприятие, обърнато към бъдещето.

А какво ще е бъдещето са стоманата и продуктите от нея, които клиентите чакат от вас?

Клиентите стават все по-взискателни. Те изискват все по-високо качество и по-високи марки стомана. Единственият начин за оцеляване и за просперитет е да се адаптираме бързо към нуждите на пазара. Автомобилната индустрия поставя все по-високи изисквания. Произвежданата от нас листова ламарина се очаква да е с все по-добри параметри.

Какво си пожелавате на тази висока позиция?

Пожелавам си да видя "Стомана Индъстри" с облик на истинско европейско предприятие. Пожелавам си хората, които работят за предприятието, да са горди от това. Пожелавам си компанията да намери подобаващо място на картата на бизнеса в България, но и в света. 
Коментари: 0