След среща в МС: Гарантирано финансиране за лични асистенти

Премиерът обеща подкрепа за промените в закона

След среща в МС: Гарантирано финансиране за лични асистенти
В петък ще бъдат гласувани нови текстове в закона за личната помощ, които определят гарантирано финансиране на услугата от 1 септември догодина. За това се договориха майките от инициативата "Системата ни убива" с премиера Бойко Борисов и представители на правителството и парламента.

Късно снощи майките поискаха оставката на Борисов заради гласувания на второ четене законопроект с лимитирано според тях финансиране. След извънредната среща днес при премиера с участието на депутатите Менда Стоянова и Светлана Ангелова, вицепремиера Томислав Дончев и социалния министър Бисер Петков майките обявиха, че са доволни, тъй като получили уверение за преразглеждане на текстовете в Закона за личната помощ, които са свързани с финансирането, както и за реформа в системата на ТЕЛК.

Утре ще бъдат формулирани новите текстове, а в петък ще има извънредно заседание на социалната комисия, на което ще бъдат гласувани те. Майките обаче запазват протестна готовност до другата седмица, когато се очаква гласуване на Закона за личната помощ в пленарна зала на второ четене.

По-рано днес стана ясно, че ресурсът от 71,5 млн. лева е прехвърлен към бюджета на социалното министерство със специален текст от Закона за държавния бюджет.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна обяви, че отпуснатите пари за хората с увреждания трябва да се разпределят в диалог с цялата гилдия и обеща, че ще бъде партньор на майките в борбата със злоупотребите в ТЕЛК.
Коментари: 0