Британското правителство призна: Brexit ще влоши икономиката

Британската икономика ще се свие с 3.9% след 15 години, ако Brexit се развие по сегашния план на Тереза Мей

Британското правителство призна: Brexit ще влоши икономиката

Снимка: БТА

Икономиката на Великобритания ще пострада при всички положения след напускането на Евросъюза (ЕС). Това сочат резултатите в официален доклад на правителството, публикуван в сряда. В него властта признава, че Обединеното кралство ще стане по-бедно икономически, независимо под каква форма ще се случи Brexit, пише BBC. 

Британската икономика ще се свие с 3.9% след 15 години, ако Brexit се развие по сегашния план на Тереза Мей, в сравнение с хипотетичното оставане на страната в общността. 

Напускане на ЕС без сделка обаче ще доведе до още по-лоши резултати, или свиване в размер на 9.3%. 

В тази връзка премиерът Тереза Мей изтъква, че нейната сделка е „най-добрата за работните места и икономиката” и ще позволи хем да се уважи референдумът, хем да се реализират най-добрите възможности от Brexit. 

В самия доклад не се посочват конкретни финансови измерения на икономическото въздействие, но независими експерти смятат, че 3.9% от БВП би се равнявало на ощетяване с около 100 млрд. паунда годишно до 2030 г.

На 11 декември предстои трудно гласуване по сделката за Brexit в Камарата на общините. Не е изключено изходът от него да преобърне нещата. В дните преди решаващия вот ще се проведат и важни дебати по темата. 

Коментари: 0