„Турски поток” ще се забави с поне година

Българският и сръбският участък ще могат да заработят едва през 2021 г.

„Турски поток” ще се забави с поне година
Българският и сръбският участък от „Турски поток” ще бъдат готови не по-рано от края на 2020 г. Това означава, че могат да заработят през януари 2021 г., съобщиха за Interfax Natural Gas Daily източници, близки до проекта.

Междувременно морската част на „Турски поток” трябва да заработи в края на 2019 г., пише БГНЕС. 

Забавяне в изграждането на газотранспортната инфраструктура в Централна и Източна Европа ще принуди „Газпром“ да чака поне година след приключването на строителството на газопровода „Турски поток“, за да може да реализира следващия етап от проекта за доставката на „синьо гориво“ в Европа. 

Втората отсечка от „Турски поток”, която е предназначена за Европа, се изгражда от България и Сърбия. Тукашният оператор „Булгартрансгаз” работи по 474-километров участък от Турция до западната ни съседка. С продължаването на маршрута през Сърбия е заета „Газтранс”, дъщерна на „Газпром”. По-рано компанията обяви, че планира да пусне своя газопровод през октомви 2019 г. 

Втората отсечка е с капацитет 15.75 милиарда куб.м. годишно. От тях 3.5 милиарда куб.м. са за България, 2.5 милиарда куб.м. – за Сърбия, 6 милиарда куб.м. - за Унгария. Оставащите 3,75 милиарда куб.м. могат да се изнасят за Словакия и Австрия – до хъба в Баумгартен. 

Коментари: 0