След срещата с вероизповеданията: Борисов опрощава 8 млн. лв. на Мюфтийството

За премиерът е важен етническият мир, а всичко останало ще се нареди, обясни той

След срещата с вероизповеданията: Борисов опрощава 8 млн. лв. на Мюфтийството
За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България - българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави. Това коментира премиерът Бойко Борисов след среща с Патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи, с които обсъдиха промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на дългове на вероизповеданията. Според Борисов по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

От изказването на премиера не стана категорично ясно дали подкрепя опрощаването на 8 млн. лв. данъчни задължения на Мюфтийството, каквото предложение приеха на първо четене депутатите от ДПС и ГЕРБ, но липсата на тази категоричност и цялостното му изказване оставят впечатлението, че той подкрепя решението на депутатите си.

„Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие, спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме. Така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо“, категоричен е премиерът, обръщайки повече внимание на съмненията за договорка с ДПС, отколкото на самото ощетяване на държавния бюджет.

„Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим“, добави той.

Борисов коментира, че на проведени срещи и със Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията.

Българският патриарх Неофит добави, че благодари на премиера за добронамерените отношения към вероизповеданията.

Приходите от имотите на мюфтийството не са достатъчни, за да се покрият задълженията към държавата, каза от своя страна главният мюфтия Мустафа Хаджи. „Приходите са недостатъчни, тъй като по-голямата част са одържавени по време на комунистическия режим, а по-голямата част не са възстановени”, обясни той като добави, че ако приходите са достатъчно при всички положения мюфтийството е щяло да покрие задълженията си.
Коментари: 0