Източна Германия продължава да изостава от Запада

Заплатите все още са с около 15% по-ниски

След три десетилетия и трилиони инвестиции:

Източна Германия продължава да изостава от Запада

Снимка: Pixabay

1348 ~ 2 мин. четене
Източна Германия все още изостава зад Запада и напредъкът се забавя, сочи нов доклад.

Близо 30 години след падането на Берлинската стена нарастват страховете, че източната част на страната губи състезанието да навакса разделението.

Годишното изследване "Единство" на германското правителство, обявено днес, показва, че заплатите все още са далеч по-ниски в повечето източни провинции в сравнение със Запада. Средно около 15% по-ниски от западните, което за мнозина показва, че балонът на растежа може да се е спукал.

Докладът идва след почти три десетилетия и трилиони евро инвестиции с цел двете разделени части на Германия да се изравнят по стандарт. Западните провинции са платили дължимите от тях данъци, за да може изтокът да се изравни икономически с тях. Данъците са значително по-високи на Запад - нещо, което много политически фигури критикуват, пише Ройтерс.

Но все пак резултатите не са толкова мрачни за най-голямата европейска икономика - има успех, брутният вътрешен продукт на Изтока - който измерва нарастването на икономиката - показва 41% увеличение след обединението през 1991 г.

По-късно днес германското правителство ще подчертае ангажимента си да увеличи икономическия капацитет на Източна Германия. Очаква се планът да включва широкообхватни инвестиции в инфраструктурата и индустрията с надежда да привлече западни компании на Изток. Това е нещо, което правителството очевидно много би искало да направи, за да спре изтичането на специалисти от последните години. През 2016 г. над 400 000 източногерманци се преместват да работят на Запад срещу 150 000  в обратната посока.

Социалните различия -заради икономическата пропаст и равнището на безработица от близо 9% - далеч по-високо от средното за страната - 6,8%, оставиха чувство на безсилие в източните провинции, където крайнодясните популистки партии успяват да постигнат значителен напредък.

Германската опозиционна партия AfD (Алтернатива за Германия) наскоро изпревари CDU на канцлер Меркел в проучвания на общественото мнение. Партията, която е срещу имигрантите, продължава да печели години наред, въпреки че миграцията към тези региони е далеч по-ниска в сравнение с други места в страната.
Подкрепи Economic.bg