Следват тежки преговори за бюджета на ЕС

Държавите членки има различни виждания за следващата 7-годишна рамка, но тежката дума има Германия

Следват тежки преговори за бюджета на ЕС

Снимка: БТА

Лидерите на ЕС дискутираха днес нов бюджетен план, който да позволи на общността да изразходва до 1.1 трлн. евро в периода 2021-2027 г., но дълбоките различия между правителствата може да блокират сделката в продължение на месеци, пише Reuters.

Според предложението, подготвено от ротационния председател Финландия, следващият дългосрочен бюджет трябва да е на стойност между 1.03 и 1.08% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС.
Това би позволило на Блока да изразходва между 1 и 1.1 трлн. евро за 7 години в първия си бюджет след напускането на Великобритания, която е един от най-големите донори в хазната на ЕС.

След срещата си някои от евролидерите определиха преговорите като трудни.

Финландският документ, с който разполага Reuters, е по-малко амбициозен от предложенията на Еврокомисията, която иска бюджет в размер 1.1% от БВП, а Европарламента призова за още по-голям бюджет – 1.3% от БВП.

Финландското предложение обаче отива отвъд искането на Германия (която е с най-голяма вноска), стойността на бюджета да бъде само 1% от БВП на ЕС. И това не се харесва на повечето от 27-те страни членки, заявиха официални лица, според които предстоят дълги преговори до постигането на компромис.

Бюджетните преговори обикновено са сред най-трудните в ЕС, който е все по-склонен на разпри. Страните са силно разделени по въпроси като икономически политики, финансови реформи и миграция.
Коментари: 0