Италия и Словакия спират \"Южен поток\", Унгария строи

Проектът за газопровода вече не е приоритет, отсече министърът на икономиката на Италия Федерика Гуиди

Тръбата на раздора

Италия и Словакия спират \
164 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Съдбата на „Южен поток“ вече е предмет на все по-остри спорове между различни страни-членки на Европейския съюз (ЕС) – едните искат проектът за мега газопровода да бъде форсиран, другите – окончателно спрян.

Въпреки че в началото на юни 2014 г. България спря работата на строителството на газопровода до получаване на разрешение на Еврокомисията (ЕК), „Газпром” не очаква отлагане на сроковете за влизане в експлоатация на тръбата и възнамерява да започне да доставя газ до края на 2015 г.

„Съгласието на ЕС за строителството на „Южен поток” би означавало, че Брюксел не подкрепя движението на Киев към Запада и не смята Украйна за надеждна транзитна държава“, заявява директорът на словашкия газотранспортен оператор Eustream Томаш Меречек, цитиран от азербайджанското издание Day.az.

 Това според топмениджъра силно ще навреди на съседната Украйна. „Това ще й причини огромни загуби, ще срине стойността на нейните газови активи – гръбнакът на нейната икономика, и ще подрине амбициите й да закупува газ и от Запада”, каза Маречек.  

Той добави, че строителството на тръбата ще понижи енергийната сигурност на Европа, тъй като ГТС на Украйна с капацитет от 140 млрд. куб.м ще бъде заменена от „Южен поток”, чийто капацитет е едва 63 млрд. куб. м. „Уверен съм, че „Газпром” е надежден доставчик на газ в Европа и ще остане такъв за в бъдеще”, каза Маречек.

По мнението му не би могло да има никакви възражения срещу „Южен поток”, ако ролята му не стане замяна на съществуващия маршрут за износ на газ през Украйна, а бъде използван само за допълнителни доставки.

Същевременно Рим, като един от основните акционери през своята ENI, вече "отписва" проекта. Италианският министър на индустрията Федерика Гуиди обяви, че проектът „Южен поток" вече не е приоритет, отбелязва EurActiv. „Полезна инфраструктура, но може би вече не е в списъка с приоритетите", каза Гуиди пред журналисти в Рим. „Дори ако от една страна помага за диверсифициране на транзита на газ, от друга страна от гледна точка на доставките има някои критични точки", подчерта министърът.

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан обаче възнамерява да започне строителството на своя участък от "Южен поток" през 2015 г., въпреки позицията на ЕС и САЩ.

В интервю за агенция Reuters държавният секретар по въпросите на енергетиката в Унгария Андраш Араджки казва, че това е единственият начин да се осигури сигурна доставка на природен газ в момент, в който газопроводът "Набуко" може и да не бъде построен.

По-рано унгарският министър-председател се оплака, че Вашингтон „оказва натиск върху Будапеща за сътрудничество с Русия по енергийните въпроси“. "САЩ оказват силен натиск върху Унгария, страхувайки се от сближаване между Москва и Будапеща", изтъкна Виктор Орбан.

Унгарският парламент одобри закон, който позволява да се ускори изграждането на "Южен поток". Новото унгарско законодателство дава "зелена светлина" за участие в проекта и на тези компании, които не разполагат с лиценз.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg