Служителите в Пристанище Варна – Запад са готови на още протестни действия

Те не са доволни от заплащането и условията на труд

Служителите в Пристанище Варна – Запад са готови на още протестни действия

Снимката е илюстративна

Автор: Вероника Тонева
Служителите в Пристанище Варна – Запад излязоха днес на протест пред административната сграда на пристанището с искане за вдигане на трудовите възнаграждения, както и за подобряване на условията на труд. Пред Economic.bg председателят на синдиката на докери и механизатори Тодор Градинаров разказа за проблемите в дружеството, като уточни, че обгазяването на хората през уикендите и вечер е много високо. 

Около 200 работници се събраха днес, за да изразят своето недоволство. Те твърдят, че има нарушения на трудовото законодателство. Днес министърът на транспорта Росен Желязков цитира пред журналисти данни от управата на дружеството, според които минималната заплата в порта е 1300 лв., средната – 1700 лв., като с допълнителни възнаграждения тя може да достигне между 2000 и 3000 лв. 

По думите на Градинаров обаче заплати в порядъка над 2000 лв. са тези на служителите, заемащи високи постове. „Има около 100 човека в пристанището, които взимат малко над минималната работна заплата“, коментира председателят на синдиката. Според него няма как да говорим за увеличение от 20% на заплатите през последните години, тъй като фондът работна заплата в продължение на 5 години е намалял. През 2015 година той е бил 23.6 млн. лв., а през 2017 г. – 23.2 млн. лв.

Разценките, или цената за заплащане на единица работа на ненормираните работници също са в отрицателна посока. Градинаров цитира данни за заработено по разценки през 2013 г. – 7.2 млн. лв. През 2017 г. заработеното е с близо милион и половина надолу – 5.7 млн. лв. Според тези данни няма как да говорим за увеличение на заплатите. 

От синдиката искат и адекватно анализиране на условията, в които работят служителите, и да им бъдат заплатени вредни, по-високи от тези, които взимат към момента. Работниците са готови да излязат на още протести, като се планира и шествие до областната управа в града. 
Коментари: 0