Смартфон компанията, която победи Apple в Китай и Индия

Тя е номер 5 марка в света, а сега се насочва на Запад

Смартфон компанията, която победи Apple в Китай и Индия
Apple може да е водещата смартфон компания на Запад, но има цял списък азиатски марки, които изпреварват калифорнийския гигант извън САЩ и Европа.

Малко западняци са чували за китайския производител на смартфони Oppo, но това е една от най-разпознаваемите марки в Азия и по-голяма от Apple в Индия и Китай.

Тя е петият по големина производител на смартфони в света, въпреки че почти няма присъствие в САЩ и Европа, като представлява около 8% от всички продажби на телефони в света. Освен Apple, само Samsung, Huawei и Xiaomi са по-големи в световен мащаб.

Не само, че Oppo завладява своя вътрешен пазар, тя е втория по големина производител на телефони в Китай след Huawei, но също така е и сред петте най-големи марки в Индия. Apple едва е направила пробив в Индия, благодарение на факта, че дори най-евтините й телефони струват двойно по-скъпо от алтернативите.

Успехът на Oppo е свързан с комбинация от маркетингови възможности, технологични иновации и интелигентно ценообразуване.

И сега иска да навлезе и на западните пазари. Компанията вече подготвя свое специално събитие за стартиране на дейност в Западна Европа на  29 януари и предвижда второ такова през февруари на Световния мобилен конгрес в Барселона, считан за най-голямото събитие в телекомуникациите в Европа.

Интересното при Oppo е, че е част от семейство от марки, което включва още два нововъзникващи смартфона гиганта - Vivo и OnePlus.

"Oppo са много интересна компания, защото е един от петте играчи на китайския пазар и е собственост на холдингова компания, наречена BBK Electronics", казва анализаторът Бен Ууд пред Business Insider. "BBK притежава Vivo и OnePlus".

Ако комбинирате марките Oppo, Vivo и OnePlus, BBK е може би третия по големина производител на смартфони в света. BBK обича да фактурира трите си марки като опериращи поотделно, а Wood казва, че никога не е било ясно дали трите марки са обединили усилията си в, например, компонентите, "което би имало смисъл".

Ууд прогнозира, че Oppo ще пусне нов флагман на конгреса в Барселона през февруари и вероятно ще пусне телефон от среден клас или ще обяви партньорство във Великобритания тази седмица.
Коментари: 0