Заведенията настояват за финансова подкрепа от държавата

От бранша смятат, че затварянето на заведенията няма да доведе до желания ефект и заплашват с протести

Заведенията настояват за финансова подкрепа от държавата

Снимка: Красимир Свраков

3413 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ресторантьорският бранш настоява Министерският съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции за сектора преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнеси, на които ще бъде забранено да работят.

Какво иска бизнесът

Това искане идва на фона на вчерашното предложение на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за нови по-строги мерки в борбата с коронавируса, които се очаква да влязат в сила от 27 ноември, включващи затварянето на заведенията за хранене и развлечение.

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов и председателят на Сдруженията на заведенията в България Емил Коларов решиха да изпратят писмо до министър-председателя Бойко Борисов, с което да предявят исканията си преди заповедта да бъде гласувана и одобрена в МС тази седмица.

От бранша заявиха, че месеци наред проявяват разбиране към усложнената пандемична обстановка и полагат сериозни усилия да помогнат за нейното овладяване.

Също така проявихме разбиране, когато бяха затворени нощните заведения и поискахме обезщетение само за нашите служители, като бизнесът пое основната икономическа тежест, се казва в писмото адресирано до премиерът Бойко Борисов.  

Ресторантьорите настояват за финансова подкрепа от страна на държавата, за да се гарантира спокойствието на персонала и в тази връзка ето и техните изисквания:

  1. Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени, както и на самонаетите лица спрямо осигурителната им тежест и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирмена задлъжнялост;
  2. Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година;
  3. Спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 ;
  4. Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/;
  5. Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен;
  6. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед. 

От бранша смятат, че затварянето на заведенията няма да доведе до желания ефект.

„Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив. Затова настояваме да ни бъде разяснено, какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново”, се казва още в писмото.

Двамата председатели заявиха, че са готови да бранят правата на бранша с всички позволени от закона средства.

Подкрепи Economic.bg