Собственикът на „Приморец” взима централния плаж в Бургас

Позната в района фирма ще стопанисва „Созопол-Харманите“

Собственикът на „Приморец” взима централния плаж в Бургас
Автор: Александра Сотирова

Правителството определи днес концесионери на два морски плажа „Бургас-централен“ и „Созопол-Харманите“. Фирмите са спечелили концесиите след проведени конкурси, които започнаха в началото на август тази година.

За концесионер на морски плаж „Бургас-централен“ в община Бургас е определено дружеството „Булгариен директ райзен” ЕООД. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата е регистрирана с 5000 лв. капитал и е собственост на известния в района бизнесмен Димитър Стоянов Караненов.

За срока на концесията фирмата ще инвестира в санитарно-хигиенна поддръжка  на плажа 118 921 лв. В зоната за платени плажни принадлежности цената за 1 бр. чадър и за 1 бр. шезлонг ще бъде по 7 лв. Всяка година концесионното плащане на фирмата ще е минималното определено от държавата при търга - 297 560 лв. без ДДС.

Дейността на „Булгариен директ райзен” е фокусирана в хотелиерските услуги, туроператорска дейност в страната и чужбина и други туристически услуги. Компанията е собственик и на най-луксозния хотел в морския град „Приморец”, а Караненов държи и популярния кораб-ресторант „Старата фрегата”, както и други хотели по Черноморието. През 2013 г. той е обявен и за почетен консул на Украйна в Бургас.

Концесията на морски плаж „Созопол-Харманите“ в община Созопол взима отново позната в района фирма – „Ауто фактор” ЕООД. Миналият месец тя беше определена за концесионер и на „Созопол-централен“ за срок от 20 години. Компанията е регистрирана с 5000 лв. капитал и собственик е Кирил Георгиев Спасов. Същата фирма стопанисва и плаж „Несебър-юг”.

За срока на договора дружеството ще инвестира в развитие и опазване на облика на културно - историческото наследство на морския плаж „Созопол-Харманите“ 343 138 лв. Цената на шезлонг и чадър в платената зона ще бъде по 8 лв. Компанията е предложила годишна концесионна такса в размер на 227 282 лв. без ДДС.

С друго правителствено решение се прекратява процедурата за предоставяне на концесия за услуга за морски плаж „Каварна“, община Каварна, област Добрич. Причина за прекратяването е липса на оферта, чието съдържание да отговаря на изискванията, определени с конкурсната документация. Решението се взима след мотивиран доклад на министъра на туризма Николина Ангелкова и ще бъде обнародвано в Държавен вестник.

Коментари: 0