Собственикът на веригата Carrefour у нас обяви фалит

Гръцкият конгломерат Marinopoulos е подал молба за банкрут

Собственикът на веригата Carrefour у нас обяви фалит

Хипермаркети Carrefour в България, които от месеци изпитват затруднения, ще затворят напълно. Гръцкият конгломерат Marinopoulos - собственикът на „КМБ България“, компанията, която управлява франчайза на френската верига за България, е подал молба за фалит, пише изданието GRReporter, цитирано от Bloomberg TV България.

Гръцката компания изпадна в тежки финансови затруднения през последните години заради кризата. Тя обмисляше и варианти за оздравителен план, включително сливане с конкурентната верига в Гърция Sklavenitis. Конкурентът ѝ обаче наскоро се отказа от идеята, а друго решение за Marinopoulos не беше намерено, тъй като компанията се затруднява да продаде който и да било от активите си, включително и по-атрактивните в сферата на фармацията.

Гръцкoто издание Kathimerini пише, че се обсъждат всички възможни сценарии за преструктуриране на групата. Заради размера на дълговете ѝ обаче шансовете са изключително малки.

Съдът ще разгледа молбата на компанията през септември, допълва изданието. Ако тя бъде отхвърлена, това ще създаде безпрецедентна ситуация заради загубата на огромен брой работни места и пари от контрагентите на компанията. При всички случаи ще се търсят купувачи за всички активи на компанията, за да се задоволят поне частично исковете на доставчиците и кредиторите.

В България финансовите проблеми на Carrefour започнаха с оттеглянето на френската верига от Гърция през 2012 г. Така Marinopoulos изгуби партньора си и остана да развива самостоятелно хипермаркетите под франчайз.

Към днешна дата оперират само 4 магазина на веригата от повече от 20 през 2010-2011 г. Много доставчици спряха да работят с нея заради натрупани задължения, заведени са и десетки дела за несъстоятелност срещу нея.

Като начална дата за несъстоятелността на Marinopoulos е посочена 1 юли, посочва GRReporter. Компанията е натрупала дългове към над 3 хил. доставчици за стотици милиони евро. Според някои оценки дълговете ѝ достигат дори 2 млрд. евро. В това число най-вероятно влизат и задълженията към банки.

Изданието посочва, че се засилват опасенията, че фалитът на групата ще повлече след себе си още фалити, тъй като тя е собственик на най-голямата верига супермаркети в Гърция.

Само в Гърция за компанията работят над 13 хиляди души. Ако тя не премине успешно през процедурата по преструктуриране, всички те ще изгубят работните си места, отбелязва медията.

Carrefour Marinopoulos е създадена през 1999 като джойнт венчър между Marnopoulos Group и френската верига Carrefour Group. През 2012 френската компания се оттегли от Гърция заради дълговата криза в страната и спада на потреблението.

Историята на Marinopoulos обаче датира от края на ХIХ век. Фирмата тръгва с една малка аптека в Атина и с годините постепенно разширява обектите и дейностите си. През 1949 г. групата основава фармацевтичния конгломерат FAMAR, а през 1962 г. открива и първия си супермаркет.

Гръцката група има дългогодишни партньорства с Le Printemps, Gap, Starbucks и други водещи световни брандове. Тя вече продаде франчайз правата си за Starbucks в България.

Коментари: 0