Собственикът на Topshop и Burton обяви фалит

Около 13 хиляди служители на компанията могат да загубят работата си

Собственикът на Topshop и Burton обяви фалит

Британският търговец на дребно Arcadia Group, който притежава марки облекла като Topshop, Topman, Burton и Dorothy Perkins, е подал молба за фалит. Банкрутът на търговеца на дребно ще бъде най-големият за бизнеса в Обединеното кралство от началото на пандемията COVID-19, съобщи Sky News.

 

Това е изключително тъжен ден за всички наши колеги, доставчици и много партньори. Въздействието на пандемията от COVID-19, включително принудителното затваряне на нашите магазини за дълго време, оказа дълбоко влияние върху продажбите на всички наши марки“, заяви изпълнителният директор Ян Грабинер пред изданието.

Декларацията за фалит идва, когато британската икономика се бори с нарастващата криза на безработицата и най-тежката рецесия от повече от 300 години.

В резултат на фалита около 13 хиляди служители на компанията могат да загубят работата си. Външното управление на Arcadia Group ще бъде прехвърлено на одитор на Deloitte. Според Sky News ръководството на компанията е взело решение за несъстоятелност след неуспешни преговори за заем от 30 милиона британски лири за покриване на загуби, причинени от пандемията.

В момента Arcadia Group има 444 магазина във Великобритания и 22 в чужбина. Компанията е собственост на британския милиардер Филип Грийн. През май 2020 г. The Times изчисли състоянието му на 930 милиона британски лири.

Коментари: 0