Собствениците на СИБАНК и ДСК наддават за ОББ

Сделката вероятно ще бъде факт до края на годината

Собствениците на СИБАНК и ДСК наддават за ОББ
Белгийската група KBC  и унгарската OTP са отправили предложения за придобиване на Обединена българска банка (ОББ), съобщава Reuters, позовавайки се на източници от банковите среди. Собственикът на българската банка – гръцката NBG, има намерение да продаде някои от своите клонове в Източна Европа като част от плана си за преструктуриране.

 "Времето за подаване на оферти приключи. Има две предложения – едно на KBC, и едно на OTP”, е казал един от източниците.

Според втория сделката може да бъде затворена още до края на годината.

И двете групи, желаещи да придобият ОББ, имат представителства в България. KBC притежава СИБАНК, а OTP – ДСК Банк.

Главният изпълнителен директор на OTP Шандор Чани, коментира пред Reuters, че унгарската банка ще затвори поне една сделка за придобиване през тази година. Говорителят на KBC заявява, че белгийската група търси други възможности на основните си пазари, а според него България е такъв. И двамата не са дали повече детайли.

ОББ е четвътата най-голяма банка в България. Активите и се оценяват на над 7 млрд. лв. Капиталовата адекватност на финансовата институция по време на прегледа на активите през лятото беше една от най-високите – 29%. Преди няколко дни финансовата институция обяви, че ще разпредели дивидент на стойност 260 млн. лв. След разплащането съотношението на капитала към активите ще падне до 20%.


Коментари: 0